Pred za─Źetkom ┼íolskega leta so ┼íkofijske Karitas pomagale s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami 7.384 socialno ogro┼żenim otrokom v skupni vrednosti 241.007 EUR.

V leto┼ínjem poletju so do konca avgusta ┼íkofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu pomagale 7.384 socialno ogro┼żenim otrokom iz 3.830 dru┼żin, od tega 6.171 osnovno┼íolcem in 1.213 dijakom. Skupaj je bilo v juliju in avgustu za pomo─Ź v obliki paketov ┼íolskih potreb┼í─Źin ter bonov in naro─Źilnic za nakup ┼íolskih potreb┼í─Źin na ┼íkofijskih Karitas porabljenih 241.007,22 EUR. Pomo─Ź poteka tudi na ravni ┼żupnijskih Karitas, za katere bodo podatki o obsegu pomo─Źi znani ob koncu koledarskega leta. Glede na prve podatke in obseg pro┼íenj lahko z gotovostjo re─Źemo, da bo v letu 2017 na Karitas ve─Ź kot 11.000 osnovno┼íolcev in dijakov dele┼żnih pomo─Źi pri njihovem ┼íolanju.

Velik del sredstev za pomo─Ź smo pridobili z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki se je pri─Źela v mesecu juniju in v kateri se je do sedaj zbralo 130.751 EUR. Veseli smo tako lepega odziva darovalcev in sr─Źno hvale┼żni za njihovo podporo. Poleg sredstev iz omenjene akcije, je bil del sredstev pridobljen tudi v manj┼íih akcijah ┼íkofijskih Karitas, preostanek pa je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). Del pomo─Źi se je zbral in razdelil tudi v materialni obliki. Tako so otroci v akciji Pokloni zvezek, ki je v 291 ┼íolah in 94 vrtcih potekala v mesecu maju in juniju, za svoje socialno ogro┼żene sovrstnike zbrali nekaj ve─Ź kot 29.000 zvezkov in v┬á vrtcih dodatno ┼íe 136 novih tempera barvic.

V leto┼ínjem letu bodo dodatnih 4.000 zvezkov za socialno ogro┼żene osnovno┼íolce poklonili tudi Slovenski skavti. Zvezke so priskrbeli z zbranimi sredstvi iz akcije ┬╗Lu─Ź miru iz Betlehema┬ź.

Za─Źetek ┼íolskega leta za mnoge socialno ogro┼żene dru┼żine predstavlja hudo finan─Źno breme, saj je ┼że v poletnih mesecih potrebno pokriti stro┼íke za nakup ┼íolskih potreb┼í─Źin in delovnih zvezkov. Stro┼íki za posameznega osnovno┼íolca zna┼íajo tudi ve─Ź kot 200 EUR, kar je odvisno od ┼íole in razreda. Finan─Źna bremena se za star┼íe mese─Źno nadaljujejo tudi med ┼íolskim letom. ─îe je za osnovno┼íolske otroke najve─Źji zalogaj in problem nakup delovnih zvezkov, je za dijake velik problem stro┼íek za prevoze preko celega leta in nakup pripomo─Źkov za strokovne predmete. ┼áe posebej so v velikih te┼żavah dru┼żine z enim star┼íem, velike dru┼żine, dru┼żine, ki so se zadol┼żile pri urejanju stanovanjskih pogojev in dru┼żine s star┼íi, ki so brezposelni ali prejemajo minimalno oziroma neredno pla─Źo. Dru┼żine se za ┼íolske potreb┼í─Źine nemalokrat tudi zadol┼żijo in naknadno pridejo po pomo─Ź, ko ne zmorejo odpla─Źati dolga. Karitas v veliki meri pomaga tudi dru┼żinam, ki za las izpadejo iz javnih cenzusov pomo─Źi. Pomo─Ź na mnogih lokacijah usklajujemo s CSD in drugimi NVO. Dobro sodelujemo tudi z osnovnimi ┼íolami.

┬áAkcija zbiranja sredstev v dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo se bo nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih, saj Karitas osnovno┼íolcem pomaga tudi v ─Źasu prek celega ┼íolskega leta. Med letom je pomo─Ź ┼íe posebej namenjena pla─Źilu ob┼íolskih dejavnosti, kosil in prevozov za dijake iz oddaljenih krajev. ┼áe vedno pa zbiramo nove, velike ─Źrtaste zvezke ali tempera barvice, ki jih mogo─Źe oddati na najbli┼żji Karitas ali finan─Źna sredstva za pomo─Ź otrokom na transakcijski ra─Źun:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI00 3620, namen: Otroci nas potrebujejo.

Zbiranje sredstev poteka tudi prek SMS-sporo─Źilom s klju─Źno besedo ZVEZEK ali ZVEZEK5 na 1919, s katero se daruje 1 EUR ali 5 EUR.

Ob tem ┼íe enkrat iskrena zahvala vsem darovalcem in podpornikom dobrodelnih akcij Karitas za pomo─Ź otrokom s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami.

Ve─Ź informacij: Slovenska karitas, Sa┼ía Er┼żen, tel.: 01/300-59-67, e-naslov: [email protected]

Imre Jerebic

generalni tajnik Slovenske Karitas