OTROCI NAS POTREBUJEJO ÔÇô Dobrodelna akcija za pomo─Ź otrokom s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami

Slovenska karitas 16.6.2016 za─Źenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju materialnih in finan─Źnih sredstev za pomo─Ź socialno ogro┼żenim otrokom s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami.

Poletje je namre─Ź ─Źas, ko morajo star┼íi nakupiti ┼íolske potreb┼í─Źine za svoje otroke, kar pa ni vedno lahko. Stro┼íki so vse ve─Źji, saj za enega osnovno┼íolca potrebujemo ve─Ź kot 200ÔéČ, kar je za mnoge dru┼żine veliko breme. S to dolgoletno akcijo ┼żelimo star┼íem ob za─Źetku ┼íolskega leta laj┼íati breme in skrbi.

V zadnjih letih so razmere zaradi velike brezposelnosti in drugih stisk za mnoge dru┼żine ┼íe veliko te┼żje. Dru┼żine se soo─Źajo s te┼żkimi zgodbami. Ena izmed njih je tudi ta: ┬╗Petra ima tri otroke. Delovna nesre─Źa, ki se je kon─Źala s smrtjo mo┼ża in o─Źeta je ┼żivljenje te dru┼żine postavila na glavo. Dru┼żinska pokojnina po pokojnem o─Źetu je nizka, mama se je po smrti mo┼ża zaposlila za polovi─Źni delovni ─Źas. Pri Karitas jim pomagamo s hrano in obla─Źili, ┼íe najbolj mamo skrbi, da ne bi imela dovolj za pla─Źilo ┼íolskih potreb┼í─Źin in stro┼íkov, ki so potrebni za ┼íolanje otrok. Lansko leto je v zahvali h─Źerka Mojca zapisala: ┬╗Kako rada bi jaz pomagala drugim, vendar se bo to morda zgodilo neko─Ź, danes potrebujemo pomo─Ź mi. Hvala.┬ź

┬áSodelavci na ┼íkofijskih Karitas se ob pomo─Źi s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami sre─Źujejo tudi s te┼żavami na katere v─Źasih ne pomislimo. Strokovna sodelavka iz ┼ákofijske karitas Novo mesto pravi: ┬╗Spominjam se ┼íest─Źlanske dru┼żine, ki je ob prevzemu pomo─Źi v bonih, izpostavila, da najmlaj┼íi otrok potrebuje novo torbo, ki pa si je sami ne zmorejo kupiti. Ponudila sem jim novo donirano ┼íolsko torbo in mama se je odzvala z velikim olaj┼íanjem in hvale┼żnostjo.┬á Otrok, kateremu je bila torba namenjena, pa se je obrnil pro─Ź in prikrival solze, ker mu ta ni bila v┼íe─Ź. Sledilo je materino prigovarjanje, ─Źe┼í da je torba lepa in za njega povsem primerna, vendar brez truda. V kasnej┼íem pogovoru je mama dejala, da so doma po dolgem pregovarjanju s torbe morali odstraniti prilepljene motive in sin jo je nato zmogel la┼żje sprejeti. Za─Źutila sem materino stisko, ko je ┼żelela ustre─Źi otroku, a tega finan─Źno ni mogla.

Otroci in star┼íi se soo─Źajo tudi z dru┼żbenimi pri─Źakovanji, modo in kriteriji ustreznosti. Da bi se izognili tem problemom in da njihov otrok ne bi bil zaznamovan s pomanjkanjem, star┼íi pogosto nudijo ve─Ź, kot finan─Źno zmorejo. Zato ne potrebujejo le pomo─Źi pri nakupu ┼íolskih potreb┼í─Źin, pa─Ź pa tudi oporo, da zmorejo predelati vse te strahove in ob─Źutke krivde ter se znajo o tem odkrito pogovoriti z otroki. Rev┼í─Źina zaznamuje in le ljube─Źa skrb, potrpe┼żljivo slu┼żenje in veliko iznajdljive ljubezni jim lahko pomaga, da zmorejo sprejeti solidarnost drugih in se tudi sami vzgajajo za solidarnost do bli┼żnjega v stiski.┬ź

Tako je tudi v lanskem letu na Karitas pomo─Ź s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami prejelo 12.993 otrok, kar je nekaj ve─Ź kot leto prej. Dodatno je 1.588 otrok prejelo denarno pomo─Ź pri pla─Źilu prehrane in ob┼íolskih dejavnosti, kar je za 28% ve─Ź kot leto prej. Poleg tega je bilo v Botrstva Karitas vklju─Źenih 234 otrok. V lanskem letu pa je v sklopu aktivnosti ┼żupnijskih Karitas u─Źno pomo─Ź obiskovalo 524 otok, 5.739 otrok se je vklju─Źilo v delavnice in strokovno vodene skupine ter 664 otrok obiskovalo centre za otroke in mlade. Skupaj je Karitas za navedene pomo─Źi v letu 2015 razdelila 708.094,10ÔéČ, prejelo pa jo je 30.388 otrok in dijakov. Sredstva so bila ve─Źinoma zbrana v dobrodelnih akcijah, delno pa jih je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Otroci NP 2016

Glede na aktualne razmere v dru┼żbi, tudi v leto┼ínjem letu pri─Źakujemo podoben obseg pro┼íenj povezanih s ┼íolo, ki ┼że prihajajo na na┼íe ┼żupnijske in ┼íkofijske Karitas. ┼áe posebej so v velikih te┼żavah dru┼żine s star┼íi, ki so brezposelni ali imajo nizko ter neredno pla─Źo, enostar┼íevske dru┼żine, mlade dru┼żine, dru┼żine z ve─Ź osnovno┼íolci in dru┼żine, ki so se zadol┼żile pri urejanju stanovanjskih pogojev.

V mesecu maju smo v akciji Pokloni zvezek osnovne ┼íole in vrtce povabili k zbiranju zvezkov za socialno ogro┼żene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 267 osnovnih ┼íol in 102 vrtcev, zavodov ali posameznih enot. Zbrani zvezki v teh dneh ┼że prihajajo na ┼íkofijske Karitas, ki jih bodo preko poletja poleg druge pomo─Źi razdelile socialno ogro┼żenim otrokom. Poleg poklonjenega zvezka so otroci prilo┼żili tudi lepo misel, sporo─Źilo ali sliko za sovrstnike v stiski. Sporo─Źilo Jana je: ┬╗Podarim ti ta zvezek, da bo┼í dobil ob tem zvezku veliko koristnega znanja.┬ź

Ob tem iskrena zahvala u─Źiteljem in vzgojiteljem za pripravljenost in spodbudo u─Źencev ter otrok k solidarnosti.

Preko poletja k pomo─Źi vabimo ljudi odprtega srca, ki lahko prinesejo nove, velike ─Źrtaste zvezke na najbli┼żjo Karitas ali darujejo finan─Źna sredstva za pomo─Ź otrokom na transakcijski ra─Źun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo. Darujete lahko s poslanim SMS sporo─Źilom s klju─Źno besedo ZVEZEK ali ZVEZEK5 na 1919 in darovali boste 1ÔéČ ali 5ÔéČ. Zgibanke s polo┼żnico bodo na voljo tudi po ┼żupnijah.

Zbrana sredstva in zvezke bo Karitas avgusta razdelila socialno ogro┼żenim dru┼żinam s ┼íoloobveznimi otroki. Neposredna pomo─Ź bo realizirana v obliki paketov ┼íolskih potreb┼í─Źin ali v obliki bonov oz. naro─Źilnic za nakup delovnih zvezkov in ┼íolskih potreb┼í─Źin.

Dru┼żine v stiski se po pomo─Ź glede ┼íolskih potreb┼í─Źin lahko obrnejo na najbli┼żjo Karitas v ┼żupniji oz. na ┼íkofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Koper in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na http://www.karitas.si/kontakt/.

Imre Jerebic

generalni tajnik Slovenske karitas