Obele┼żitev pete obletnice delovanja sklada ZAupanje

V torek, 20. oktobra ob 11. uri je v Galeriji Dru┼żina potekala kraj┼ía prireditev in javna predstavitev ob peti obletnici delovanja sklada ZAupanje.
Imre Jerebic
, generalni tajnik Slovenske Karitas, je uvodoma predstavil delovanje sklada ZAupanje, preko katerega so ve─Źjo pomo─Ź v skupni vi┼íini 233.450 EUR prejele ┼że 103 dru┼żine oziroma gospodinjstva.

Karitas v Sloveniji vsako leto s pomo─Źjo v hrani in z najnujnej┼íimi ┼żivljenjskimi potreb┼í─Źinami pomaga ve─Ź kot 93.000 osebam. Prosilcev je zelo veliko, sredstva pa so vedno omejena in najve─Źkrat zadostujejo le za humanitarno prvo pomo─Ź. Prvi ve─Źji odgovor Slovenske Karitas na ta problem je bil sklad Zaupanje, ki je nastal zaradi vse ve─Źjih potreb dru┼żin, posameznikov in starej┼íih z ve─Źjimi stiskami po trajnej┼íi in razvojni pomo─Źi. Po pomo─Źi, ki bi jim omogo─Źila, da dolgoro─Źno re┼íijo svoje te┼żave in sami poskrbijo za svojo prihodnost.

┼Żivljenjske zgodbe in stiske dru┼żin in posameznikov, ki so prejele pomo─Ź preko sklada ZAupanje, so objavljene na spletni strani
www.karitas.si/zaupanje. Povezane so z boleznimi, smrtjo star┼íev, invalidnostjo, nesre─Źami in trajno izgubo zaposlitve. Dru┼żine in posamezniki tovrstnih te┼żav ne morejo re┼íiti sami, pa ─Źeprav v─Źasih ne manjka dosti do kon─Źne re┼íitve. »…pomo─Ź potrebuje starej┼ía gospa, ki ┼żivi sama in brez sorodnikov… mamica z dvema ┼íoloobveznima otrokoma…dru┼żina, ki ┼żivi v nemogo─Źih pogojih…dru┼żina z invalidnim otrokom….dru┼żina, ki ji je pogorela hi┼ía…«, tako se obi─Źajno za─Źnejo pro┼ínje, ki jih ┼żupnijske Karitas, preko 6 koordinatorjev po vsej Sloveniji posredujejo v re┼íevanje v sklad ZAupanje. Stiske se zaporedoma objavljajo na spletni strani in po takem zaporedju se, glede na zbrana sredstva, tudi re┼íujejo.

Sklad ZAupanje podpira in poudarja mre┼żno sodelovanje nevladnih organizacij, strokovnih slu┼żb in lokalnih skupnosti, da skupaj z dru┼żinami in posamezniki v stiski pripravijo na─Źrt za dokon─Źno re┼íitev problema. S takimi oblikami sodelovanja se izbolj┼íuje u─Źinkovitost in preglednost. Prav tako vsaka institucija lahko prevzame svoj del materialne in strokovne odgovornosti in prispeva, to kar zmore.


Stiske pa ni mogo─Źe re┼íiti brez podpore ┼ítevilnih darovalcev, posameznikov in podjetij, ki so pripravljeni prispevati za ljudi v stiski. Pot do darovalcev pa vodi prek medijev, ki tudi pri promociji sklada ZAupanje in pri neposrednem zbiranju sredstev igrajo zelo veliko vlogo.

 

Generalni tajnik Slovenske Karitas se je ob tej prilo┼żnosti simboli─Źno zahvalil predstavnikom medijem, ki objavljajo stiske dru┼żin ali v ve─Źji meri ogla┼íujejo sklad ZAupanje:

g. Tonetu Rodetu, direktorju Zalo┼żbe Dru┼żina

g. Franciju Trstenjaku, odgovornemu uredniku Radia Ognji┼í─Źe

ge. Petri Uranjek, vodji odnosov z javnostmi pri PRO PLUS

g. Metodu Berlecu, odgovornemu uredniku Tednika Demokracija in

ge. Andreji Verovšek, spletni portal Med.Over.Net.

 

Slovenska Karitas se zahvaljuje vsem dobrotnikom posameznikom in podjetjem, ki so v teh petih letih polep┼íali ┼żivljenje dru┼żin in posameznikov stiski. Vse ki ┼żelijo pomagati pa vabimo k obisku spletne strani www.karitas.si/zaupanje in darovanju.