O Karitas

IDENTITETA KARITAS

Karitas je dobrodelna ustanova rimskokatoli┼íke Cerkve na Slovenskem in ima namen, da uresni─Źuje karitativno in socialno poslanstvo Cerkve.

Slovensko karitas je 1. maja 1990 ustanovila tedanja Slovenska pokrajinska ┼íkofovska konferenca. V nadaljevanju so bile ustanovljene ┼íe tri ┼íkofijske Karitas ÔÇô ┼ákofijska karitas Ljubljana 29. junija 1990, ┼ákofijska karitas Koper 6. septembra 1990, ┼ákofijska karitas Maribor 12. oktobra 1990.

Škofijska karitas Novo mesto je bila ustanovljena 15. 9. 2006, Škofijska karitas Murska Sobota 1. 1. 2007, Škofijska karitas Celje pa 2. 2. 2007.

Do konca leta 2012 je bilo ustanovljenih 444 ┼Żupnijskih, Dekanijskih in Obmo─Źnih karitas. Za izvajanje specifi─Źnih socialnih programov so bili ustanovljeni tudi trije zavodi: Zavod Pelikan Karitas (ustanovljen 20. 2. 1997, ustanoviteljica Slovenska karitas), ─îebela dnevno varstvo Karitas (ustanovljen 21. maja 1997 pod okriljem N┼áKMB) in Zavod Karitas Samarijan (ustanovljen 24. 3. 2000, ustanoviteljica ┼áK Koper).

Slovenska karitas je od 10. maja 1995 polnopravna ─Źlanica Caritas Internationalis in Caritas Europa.

V ─Źasu od svoje ustanovitve je Karitas dosegla velik razvoj ne le v obsegu materialne pomo─Źi, ampak predvsem v izgradnji svoje notranje identitete, ki se pri pomo─Źi ubogim v duhu evangelija ka┼że kot spo┼ítovanje in za┼í─Źita temeljnega ─Źlovekovega dostojanstva, upo┼ítevanje duhovnih dimenzij in spo┼ítljiv, ─Źlove┼íki pristop do ljudi v stiski.

Temelj delovanja Karitas je prostovoljno delo. Do konca leta 2012 je v ┼Żupnijskih karitas delovalo 9.413 stalnih prostovoljcev, ki so skupaj opravili 481.726 ur. Pridru┼żujejo se jim ┼ítevilni dobrotniki, ki na razli─Źne na─Źine redno podpirajo delo Karitas. Prostovoljci in drugi sodelavci Karitas uresni─Źujejo svojo poklicanost s pri─Źevanjem evangeljske ljubezni do bli┼żnjega najprej v svoji dru┼żini in nato v ┼żupnijskem ob─Źestvu, kjer udejanjajo njegovo karitativno poslanstvo. Mo─Ź za svoje delo ─Źrpajo iz dejavne osebne vere.

Karitas je eden poglavitnih izrazov pristnosti katoli┼íke Cerkve v osr─Źju dru┼żbe in ─Źlove┼íke zgodovine. Vsaka kr┼í─Źanska skupnost je poklicana, da deli radost in upanje ter je v oporo vsem, ki so ┼żalostni in trpijo. Kristjani z vsemi dobrohotnimi ljudmi delimo eno upanje: upanje v svet miru, sprave, pravi─Źnost, solidarnosti in svobode za vse ljudi.

Ne glede na vse trpljenje na svetu to upanje kli─Źe k odgovornosti in h konkretnim dejanjem za vse trpe─Źe, ki so na┼íi bratje in sestre in jim zato moramo stati ob strani. Karitas po zgledu Jezusa Kristusa ┼żeli delovati med najbolj odrinjenimi, zapu┼í─Źenimi, zavr┼żenimi in trpe─Źimi. Ob strani jim stoji z materialno, duhovno in du┼íevno oporo in si prizadeva, da postanejo dejavni soudele┼żenci, ki sami dolo─Źajo svojo lastno pot k dostojanstvu in ─Źlove─Źnosti.

Ob spo┼ítovanju osebne, dru┼żbene in kulturne raznolikosti, ki je neizmerno ─Źlove┼íko bogastvo, in v prizadevanjih za premagovanje vseh oblik diskriminacije ┼żeli Karitas sodelovati s posamezniki, z ustanovami in organizacijami, ki imajo enake cilje.

┼Żelja Karitas je, da se v Cerkvi in dru┼żbi, v skladu z evangelijem Jezusa Kristusa in naukom Cerkvenega u─Źiteljstva, stalno dvigujeta raven ozave┼í─Źenosti in prizadevanj, ki so prednostno usmerjena najprej k revnim. Iz njihovega zornega kota posku┼ía kljubovati krivi─Źnim razmeram in si prizadeva za pozitivne spremembe.