NE POZABIMO na trpe─Źe v dr┼żavah jugovzhodne Evrope!

V ─Źasu posta Slovenska Karitas pozornost usmerja na podro─Źja jugovzhodne Evrope, ki so le nekaj sto kilometrov od nas. V sodelovanju s tednikom Dru┼żina in Primorskimi novicami, ki sta podprla akcijo, smo letos v ┼żelji po nadaljnji pomo─Źi ┼íkofijskih Karitas dr┼żavam jugovzhodne Evrope nagovorili vsaj 86.000 posameznikov.

┼ákofijska Karitas Ljubljana v Bosni in Hercegovini podpira mednarodni projekt pomo─Źi, imenovan »Jelo na kota─Źima« (Hrana na kolesih). Projekt je namenjen terenski pomo─Źi s hrano najrevnej┼íim prebivalcem Sarajeva in Zenice. V letu 2008 je tako ┼ákofijska Karitas Ljubljana v Sarajevo poslala 25 ton moke, ki so jo uporabili za peko kruha, namenjenega brezdomcem ter drugim socialno ogro┼żenim osebam.

V Kolibah so nadaljevali z obnovo hi┼í. K sodelovanju so pritegnili 37 dijakov, ┼ítudentov in profesorjev ┼ákofijske klasi─Źne gimnazije Ljubljana ┼áentvid.

Nad┼íkofijska Karitas Maribor v Bosni in Hercegovini pomaga z materialnimi darovi in v obliki delovnih skupin, ki se ┼że vrsto let v po─Źitni┼íkem ─Źasu odpravljajo v razli─Źne kraje te dr┼żave. V preteklem letu je delovna skupina svoj ─Źas in mlade mo─Źi namenila Jablanici, kraju, kjer prete┼żno ┼żivijo muslimani. Z materialno pomo─Źjo so oskrbovali tudi prebivalce Mostarja.

Svojo pomo─Ź namenjajo tudi Srbiji, predvsem na obmo─Źjih, kjer ┼żivijo Slovenci. V Vr┼íac in Zrenjanin so v preteklem letu poslali kontingent 10 ton obleke, higienskih pripomo─Źkov, sanitetnega materiala, invalidskih pripomo─Źkov in ┼íolskih potreb┼í─Źin, pomagali pa so tudi s hrano. Trem dru┼żinam iz Vr┼íca so omogo─Źili letovanje na slovenski obali. Nadaljevali so s pomo─Źjo otrokom in starej┼íim v Aleksincu, Beogradu in Ni┼íu.

┼ákofijska Karitas Koper akcijo NE POZABIMO obele┼żi s sloganom STREHA NAD GLAVO. Z njo ┼żelijo nagovoriti darovalce za pomo─Ź ljudem, ki v Bosni in Hercegovini ┼íe vedno trpijo zaradi posledic vojne. Doslej so zbrali ┼że ve─Ź kot 130.000 evrov. Z zbranim denarjem so ┼íestnajstim dru┼żinam pomagali do strehe nad glavo. Od leta 2000 vsako leto, skupaj s ┼ákofijsko gimnazijo Vipava, organizirajo delovni tabor mladih, ki kot prostovoljci teden dni pomagajo pri gradnji hi┼íe eni izmed najbolj pomo─Źi potrebnih dru┼żin. V letu 2005 je tako nov dom dobila vdova s ┼ítirimi otroki, leta 2006 sedem─Źlanska dru┼żina, v letu 2007 pa mati, ki je s ┼ítirimi otroki poprej  ┼żivela v skromni baraki. V preteklem letu se je tabora udele┼żilo 14 mladih prostovoljcev, ve─Źinoma dijakov ┼ákofijske gimnazije Vipava, z ravnateljem ┼ákofijske Karitas Koper in profesorjem ┼ákofijske gimnazije Vipava ter z zidarskim mojstrom. Do novega doma so z materialom in delovno pomo─Źjo pomagali 25-letnemu o─Źetu in 17-letni mamici z dvema majhnima h─Źerkama.

Redna oblika pomo─Źi ┼ákofijske Karitas Koper pa je tudi akcija PLAMEN UPANJA, ki s posvojitvijo na razdaljo pomaga 90. banjalu┼íkim otrokom. Pomo─Ź letno zna┼ía 23.000 evrov, namenjenih otrokom, ki ┼żivijo v te┼żkih socialnih razmerah zaradi posledic vojne.

Slovenska Karitas je leta 2008 ob podpori donatorjev in ┼ítevilnih darov posameznikov ┼że petnajsti─Ź organizirala humanitarno po┼íiljko s 60 kubi─Źnimi metri pomo─Źi v hrani, obleki, sanitetnem materialu in drugih ┼żivljenjskih potreb┼í─Źinah. Zdravnica s. Mirjam Praprotnik, ki deluje v Albaniji, v Dra─Źu s posredovano pomo─Źjo pomaga ┼ítevilnim dru┼żinam, ki poleg hrane in obla─Źil nujno potrebujejo tudi osnovno zdravstveno oskrbo in zdravila. ─îe pomislimo, da je v Albaniji brezposelnost pribli┼żno 60 odstotna ter zna┼ía povpre─Źna pla─Źa zaposlenega 20 evrov, si lahko kaj hitro izra─Źunamo, kako ─Źlovek, ki mora za liter olja od┼íteti 8 evrov, tam brez pomo─Źi pre┼żivi. Zaradi izrednih materialnih stisk pa se je pove─Źala tudi nepismenost, saj star┼íi nimajo denarja za ┼íolske potreb┼í─Źine in omogo─Źanje ┼íolanja svojim otrokom. Tudi tu Slovenska Karitas, ob pomo─Źi donatorjev, sku┼ía pomagati po najbolj┼íih mo─Źeh.

Morda se zdi letos, v lu─Źi recesije, pogled na na┼íe bli┼żnje sosede nekoliko druga─Źen, a stiske, ki jih ─Źutimo mi, so v revnej┼íih dr┼żavah ┼íe veliko ve─Źje. Zato Slovenska Karitas vse svoje darovalce vabi, da ob mnogih stiskah, ki te┼żijo domovino, NE POZABIMO na stiske sosedov in izkoristimo prilo┼żnost za solidarnost, ki nam jo ponuja postni ─Źas. Iskrena hvala vsem, ki boste podprli na┼ía prizadevanja za pomo─Ź ljudem v stiski.

            Imre Jerebic, l.r.

            generalni tajnik Slovenske Karitas

Info: [email protected]