Študentski tek na grad

ŠTUDENTSKI TEK NA GRAD  2012

┼átevilo prete─Źenih km: 3.422,50 km.

V ponedeljek, 14. maja se je na Pre┼íernovem trgu v Ljubljani zbralo okoli 2.000 teka─Źev, saj je ┼áOU organiziral ┼że 19. ┼átudentski tek na grad, s ─Źimer spodbuja k zdravemu na─Źinu ┼żivljenja med ┼ítudenti in ostalimi sodelujo─Źimi teka─Źi. Tudi letos se je ┼átudentskemu teku priklju─Źila Slovenska karitas okviru mednarodnega projekta ozave┼í─Źanja o problematiki podnebnih sprememb v povezavi z rev┼í─Źino v Afriki.

1369 teka─Źv je prejel majico na kateri je pisalo ┬╗Te─Źem za podnebno solidarnost in pravi─Źnosti┬ź. Dostikrat se ne zavedamo, kako na┼ía dejanja vplivajo na ┼żivljenje ljudi celega sveta. Prebivalci revnih de┼żel s svojim na─Źinom ┼żivljenja najmanj prispevajo k tem spremembam, ob─Źutijo pa hude posledice, ki se odra┼żajo predvsem na njihovem zdravju in pri zagotavljanju osnovnih ┼żivljenjskih potreb┼í─Źin, kot sta pitna voda in hrana. Ravno mladi smo tisti, ki lahko vplivamo na zmanj┼íanje onesna┼żevanja okolja. Teka─Źe smo spodbudili, da si lahko izbere namen teka; tako lahko te─Źejo iz solidarnosti do podhranjenih afri┼íkih otrok; njihovih sovrstnikov, ki nimajo dostopa do ─Źiste pitne vode, ljudi, ki obolevajo zaradi dehidracije in diareje; ÔÇŽ ┼átudentje so skupaj pretekli 3.422,50 km.

Letos so se ┼átudentskemu teku na grad priklju─Źile tudi nekatere osnovne ┼íole, ena izmed njih je bila O┼á Frana Kocbeka Gornji grad, PO┼á BO─îNA. U─Źiteljica ga. Jelka Grudnik je povedala, da skupaj z u─Źenci vsako jutro Te─Źejo za podnebno solidarnost in za sovrstnike v Afriki. Poudarila je ┼íe, da pazijo na prehrano in se generirajo. U─Źenci so bili navdu┼íeni nad samim tekom, ┼íe posebno u─Źenec, ko je kar tekel preko cilja, saj ga ni opazil. Tako ga je en izmed ┼ítudentov dvignil v zrak in tako zaustavil. Majice pa so jih dodatno razveselile. Zagotovo u─Źenci tega ne bodo kar tako pozabili.

Hvala vsem, ki ste prišeli in prispevali svoja 2,5 kilometra k gradnji kroga solidarnosi okoli planeta Zemlje.

V maju po ve─Ź kot 100 osnovnih in srednjih ┼íolah poteka “Tek podnebne solidarnosti”. Vsi prete─Źeni kilometri ┼ítudentov, dijakov, u─Źencev ter splo┼íne javnosti bodo gradili krog solidarnosti okoli Zemlje, za kar je potrebno prete─Źi 40.075 km. Vsakega izmed vas vabimo, da si v toplih mesecih vzame ─Źas za tek in tej ┼íportni aktivnosti doda osebno noto solidarnosti do so─Źloveka.

ŠTUDENTSKI TEK NA GRAD  2011

┼átevilo prete─Źenih km: 4.072,5 km

9. maja 2011 je organizacija ┼áOU ┼íport v Ljubljani pripravila 18. ┼átudentski tek na grad, teku se je letos pridru┼żila tudi Slovenska Karitas, v okviru mednarodnega projekta ozave┼í─Źanja o problematiki podnebnih sprememb, s poudarkom na podsaharski Afriki. Projekt sofinancira EC in MZZ RS. Teka se je udele┼żilo 1629 teka─Źev. Vsak je prejel obesek za klju─Źe, na katerem ga je spremljalo geslo projekta Slovenske Karitas “┼Żivi preprosto in solidarno – v smeri podnebne pravi─Źnosti”.

S ┼ítudentskim tekom smo pretekli 4.072,5 km in najbolj┼íi so prejeli tudi simboli─Źne nagrade. Med podeljevalci nagrad najbolj┼íim teka─Źem sta bili tudi mag. Alenka Suhadolnik, MZZ RS – vodja sektorja za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomo─Ź in Jana Lampe, sodelavka Slovenske Karitas iz mednarodnega oddelka.

Z geslom “Najraje te─Źem za solidarnost in pravi─Źnost” smo ┼żeleli mlade spodbuditi, da svoj tek solidarnosti namenijo za svojega sovrstnika, ki ga posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo. Saj so ravno njihovi revnej┼íi sovrstniki v dr┼żavah v razvoju s svojim na─Źinom ┼żivljenja najmanj prispevali k tem spremembah, ob─Źutijo pa hude posledice, ki se odra┼żajo predvsem na njihovem zdravju in pri zagotavljanju osnovnih ┼żivljenjskih potreb┼í─Źin, kot sta pitna voda, hrana, ┼íirjenje bolezni, pove─Źanje rev┼í─Źine. Pri 2,5 km dolgi progi je imel vsak mo┼żnost najti svoj namen teka. ┼átudentje so tekli so v solidarnosti do podhranjenih otrok v Afriki; deklic, ki hodijo kilometre dale─Ź po vodo in zaradi tega izostajajo od pouka; ljudi, ki nimajo dostopa do ─Źiste pitne vode; bolnih otrok.