Izjava Slovenske karitas ob poro─Źilu komisarja za ─Źlovekove pravice o stanju v Sloveniji

Z dana┼ínjim dnem je objavljeno celotno poro─Źilo komisarja za ─Źlovekove pravice, Nilsa Mui┼żnieksa, ki je marca 2017 obiskal Slovenijo in se sre─Źal z vladnimi in nevladnimi organizacijami ┬á(http://www.coe.int/en/web/commissioner/-/slovenia-should-pursue-its-efforts-to-protect-vulnerable-people).

Na sre─Źanju je na podro─Źju rev┼í─Źine sodelovala tudi Slovenska karitas in opozorila na ve─Ź problemov, s katerimi se soo─Źajo socialno ogro┼żeni prebivalci v Sloveniji in so povezani s ─Źlovekovimi pravicami in enakovredno obravnavo:

Uveljavitev posebnih olaj┼íav tudi za osebe z minimalno pla─Źo in upokojence
Sistem olaj┼íav (kot so brezpla─Źna nacionalna TV, manj┼íi prispevek za vrtec, zmanj┼íanje pla─Źila za najem stanovanja, zmanj┼íanje pla─Źila za obroke v ┼íoli, zdravstveno zavarovanje, izredna denarna socialna pomo─ŹÔÇŽ) sedaj deluje na na─Źin, da so do njih upravi─Źeni le prejemniki denarne socialne pomo─Źi. Prejemniki minimalne pla─Źe ali upokojenci z majhnimi pokojninami pa do tovrstnih olaj┼íav niso upravi─Źeni, kljub temu, da imajo brez olaj┼íav bistveno ni┼żje dohodke na dru┼żinskega ─Źlana in bi olaj┼íave nujno potrebovali za dostojno ┼żivljenje. Iz teh razlogov in zaradi nizke minimalne pla─Źe se mnogi brezposelni poslu┼żujejo dela na ─Źrno, da ne bi izgubili pomo─Źi in olaj┼íav.

Zagotavljanje pogojev za bivanje za gospodinjstva z minimalnimi pla─Źami
Na podro─Źju zagotavljanja pogojev za bivanje je nujno, da dr┼żava s sistemskimi ukrepi ustvari okolje za podnajemni┼íka stanovanja z dostopno ceno, ki so jo zmo┼żne pokriti dru┼żine z minimalnimi pla─Źami. Stanovanja po tr┼żni najemnini so za gospodinjstva z minimalnimi pla─Źami nedostopna.

Dolge ─Źakalne vrste v zdravstvu in dopla─Źila za storitve
Zaradi dolgih ─Źakalnih vrst v zdravstvu pri mnogih revnih in ┼íe posebej starej┼íih bolezen hitro napreduje. Ne morejo se poslu┼żevati pla─Źljivih specialisti─Źnih pregledov. Tak primer je z dopla─Źili tudi podro─Źje zobozdravstva. ┼áe posebej, ─Źe ┼żivijo sami, so starej┼íi z nizkimi pokojninami zelo ogro┼żeni, kar se ┼íe stopnjuje v primeru bolezni ali invalidnosti.

Pomanjkanje programov opolnomo─Źenja za trajno brezposelne
┼átevilni brezposelni, ki so ┼że ve─Ź let brez zaposlitve in imajo zdravstvene ter druge omejitve so na trgu trajno nezaposljivi, nemalokrat so za njih prezahtevna tudi javna dela in razli─Źne druge oblike aktivne politike zaposlovanja. Zato bi bilo potrebno v ve─Źji meri javno financirati programe vklju─Źevanja trajno nezaposljivih oseb v aktivnosti, ki jih bodo ob spremljanju strokovnega kadra v NVO opolnomo─Źile z u─Źenjem enostavnih spretnostmi, funkcionalne pismenosti, grajenjem socialne mre┼że in pozitivne samopodobe v okviru delavnic, samopomo─Źnih skupin s strokovno intervizijo, dru┼żabnih aktivnosti itd..

Slabi pogoji za delavce z ni┼żjimi kvalifikacijami┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á
Potrebno je zakonsko izbolj┼íati pogoje za delo pri ni┼żje pla─Źanih delih. Delavci so nemalokrat soo─Źeni s stalnim in velikim obsegom nadurnega dela – tik pod dovoljenim, nerazumno fleksibilnim delovnim ─Źasom, ki vklju─Źuje vikende, del no─Źi ali cele no─Źi pa dejavnost ni nujno potrebna za zdravje, oskrbo ali za┼í─Źito premo┼żenja; ve─Źkratnim podalj┼íevanjem pogodb za nekaj mesecev in prisilo v delo preko s.p..

Izbolj┼íanje gospodarskega stanja in drugi pozitivni kazalci niso zadostni in ne re┼íujejo navedenih problemov, ki revne delajo ┼íe bolj revne in socialno izkju─Źene ┼íe bolj izklju─Źene. Ob tem na Slovenski karitas tudi opozarjamo, da je nujen dvig minimalne pla─Źe in minimalnih pokojnin za dostojno ┼żivljenje.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske Karitas

Foto: Tatjana Splichal