Ministrstvo za delo, dru┼żino, socialne zadeve in enake mo┼żnosti (MDDSZ) je 8. decembra 2017 podelilo┬ánagrade in priznanja za delo na podro─Źju socialnega varstva in izvajanja rejni┼íke dejavnosti.

Nagrado za ┼żivljenjsko delo na podro─Źju socialnega varstva je letos prejel dolgoletni┬ágeneralni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic.

Nagrado za posebne dose┼żke na podro─Źju socialnega varstva je prejela┬áMajda Koren, dolgoletna direktorica Doma upokojencev ┼ámarje pri Jel┼íah. Priznanje za svoje delo so prejele tudi tri rejnice, in sicer┬áVanja Vidi─Ź, Lucija ┼áu┼íter┼íi─Ź in Bilijana Berginc. Priznanja in nagrade je podelila ministrica dr. Anja Kopa─Ź Mrak.

Prejemnik nagrade za ┼żivljenjsko delo Imre Jerebic je bil celo svoje poklicno ┼żivljenje povezan in obkro┼żen z Ijudmi, ki potrebujejo pomo─Ź. S poglabljanjem znanja, delom in izku┼ínjami je vseskozi stremel k uresni─Źevanja edinega cilja – bolj┼íega jutri za vse tiste, ki so imeli v ┼żivljenju manj prilo┼żnosti in sre─Źe poskrbeti zase.


Imre Jerebic, rojen l. 1950 v Odrancih pri Murski Soboti, je po izobrazbi teolog in socialni delavec ter deluje kot stalni diakon. Svoje prve ┼żivljenjske izku┼ínje humanitarnega in socialnega dela je ─Źrpal ┼że ob odra┼í─Źanju v svoji dru┼żini, ┼że od mladih nog se je na razli─Źne na─Źine vklju─Źeval v medsosedsko pomo─Ź v svojem kraju ter tako razvijal ─Źut za ─Źloveka, posebno za ─Źloveka v stiski.

Svojo delovno pot je za─Źel kot socialni delavec pri Slovenskih ┼żeleznicah, kjer se je sre─Źeval z delavci iz ostalih jugoslovanskih republik in se soo─Źal z njihovo adaptacijo v novo delovno in bivanjsko sredino, jim nudil pomo─Ź pri stanovanjskih in drugih te┼żavah. Nato se je zaposlil v Zavodu Dolfke Bo┼ítjan─Źi─Ź Draga, kjer je opravljal delo socialnega delavca in vodje enote ┼ákofljica, namenjene institucionalnemu varstvu odraslih z zmernimi, te┼żjimi in te┼żkimi motnjami v du┼íevnem razvoju. S pomo─Źjo sodelavcev je razvil program, ki ┼íe danes velja za temeljno izhodi┼í─Źe dela s to populacijo.

Od ustanovitve leta 1990 vodi Slovensko Karitas. V tem obdobju je aktivno sodeloval in pomagal pri vzpostavitvi ┼íestih materinskih domov, ┼íestih komun namenjenih odvisnikom od drog, desetih domov za starej┼íe, varne hi┼íe, ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja in dveh skrivnih lokacij za krizno namestitev, namenjenih odraslim ┼żrtvam trgovine z Ijudmi.

Kot generalni tajnik Slovenske Karitas je bil v prvih vrstah pri razvoju organizacije, kot tudi pri njenem vklju─Źevanju v socialno podro─Źje dru┼żbe. V tem obdobju je postal prepoznaven tudi strokovni in ┼íir┼íi javnosti. Z mnogimi prostovoljci je v za─Źetku devetdesetih sodeloval pri o┼żivljanju organizirane dobrodelnosti, pri re┼íevanju stisk dr┼żavljanov in beguncev v ─Źasu vojne. Nesebi─Źnost prostovoljnega dela in jasna vizija sta omogo─Źila razvoj ┼íkofijskih in ┼żupnijskih Karitas, kar je zahtevalo njegovo veliko anga┼żiranost, kakor tudi izjemne sposobnosti vodenja nastajajo─Źega strokovnega tima.

Ob zaznavanju razli─Źnih stisk ┼żensk, je leta 1990 z ┼żeno Lidijo in skupino prostovoljcev za─Źel graditi prvi Materinski dom na Gumni┼í─Źu, deset let pozneje ┼íe drugega v Vi┼ínji gori. Leta 1995 je sodeloval pri odprtju prve komune za mo┼íke, Skupnost Sre─Źanje v Novi Gorici, s programom za pomo─Ź zasvojenim. Na pobudo Vatikana Kongregacije Corus umun, ki skrbi za socialno podro─Źje, oziroma za najbolj ranljive in socialno ┼íibke Ijudi po svetu, je leta 2005 za─Źel s programom Oskrbe ┼żrtev trgovine z Ijudmi, ki se ┼íe danes preko razpisov MDDSZ in MNZ izvaja ob sodelovanju ┼ítevilnih prostovoljcev in tolma─Źev ter usposobljenem strokovnem kadru.

Imre Jerebic se je usposabljal tudi za ko-terapevta v skupinah pri dr. Janezu Ruglju. Na podro─Źju problematike alkoholizma je deloval v okviru Slovenske Karitas in Zavoda Karitas – Pelikan kot individualni svetovalec za svojce in zasvojene osebe, ki so bile pripravljene narediti skupni korak v smeri abstinence njihovih najbli┼żjih. Od leta 2005 je v akciji “40 dni brez alkohola” z uveljavljanjem socialne stroke in vsebin pri prepre─Źevanju tveganega in ┼íkodljivega pitja alkohola deloval v smeri vzpostavitve ravnote┼żja na tem podro─Źju s preventivo v prometu in zdravstvu. Razvil je tudi program izobra┼żevanja, prepoznavanja in re┼íevanja alkoholizma med duhovniki.

Ves ─Źas je aktivno sodeloval v mre┼żi Karitas, z vladnimi in nevladnimi organizacijami, za dobrobit pomo─Źi Ijudem v najrazli─Źnej┼íih stiskah. V javnosti je ┼że od nekdaj poznan kot velik zagovornik in spodbujevalec ideje mre┼żnega partnerskega sodelovanja vladnega in nevladnega sektorja. V razli─Źnih vlogah je deloval v okviru Socialne zbornice Slovenije in zastopal interese nevladnega sektorja. Je zagovornik tega, da je zbornica prostor za vse, ki se ukvarjajo s socialno problematiko, ┼íe posebej se je anga┼żiral pri nastajanju Kodeksa eti─Źnih na─Źel v socialnem varstvu in realizacije le-tega pri izvajalcih in uporabnikih socialno varstvenih programov. V razli─Źnih vlogah je ve─Ź kot deset let aktivno sodeloval s Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij – FIHO. Pri svojem delu si je prizadeval za uveljavljanje in razvijanje stroke socialnega dela, za konstruktivno sodelovanje med razli─Źnimi nevladnimi organizacijami ter za uveljavljanje humanitarnih in socialnovarstvenih programov humanitarnih organizacij na podro─Źju financiranja.

Imre Jerebic je prepoznan kot dober in miroljuben sogovornik. Ves ─Źas svojega slu┼żbovanja na Slovenski Karitas je sodeloval v razli─Źnih akcijah z Rde─Źim kri┼żem Slovenije, s Slovensko filantropijo pri pripravi Zakona o prostovoljstvu in pri pripravi Eti─Źnega kodeksa za prostovoljce, z Zvezo dru┼ítev upokojencev Slovenije, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in drugimi invalidskimi organizacijami na lokalnih nivojih.

Prejemnik nagrade za ┼żivljenjsko delo Imre Jerebic je bil celo svoje poklicno ┼żivljenje povezan in obkro┼żen z Ijudmi, ki potrebujejo pomo─Ź. S poglabljanjem znanja, delom in izku┼ínjami je vseskozi stremel k uresni─Źevanja edinega cilja – bolj┼íega jutri za vse tiste, ki so imeli v ┼żivljenju manj prilo┼żnosti in sre─Źe poskrbeti zase.

Predlagatelj za podelitev nagrade za ┼żivljenjsko delo je Socialna zbornica Slovenije. Predlog so podprli: ┼ákofijska karitas Ljubljana, Skupnost centrov za socialno delo Slovenije, Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Ob─Źina ┼ákofljica, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Bo┼ítjan─Źi─Ź Draga ter Rde─Źi kri┼ż Slovenije – Zveza zdru┼żenj.

Vir: MDDSZ in SŠK