Generalna skup┼í─Źina Caritas Internationalis

Generalna skup┼í─Źina Caritas Internationalis letos poteka med 22. in 27. majem 2011 v Rimu pod geslom Ena ─Źlove┼íka dru┼żina – ni─Ź rev┼í─Źine. Udele┼żujejo se je tudi predstavniki Slovenske Karitas, ki je od leta 1995 polnopravna ─Źlanica te mednarodne organizacije. Na 19. zasedanju sodelujejo predstavniki 125 nacionalnih organizacij Karitas, ─Źlanic Caritas Internatinalis z vseh kontinentov, ki sicer zdru┼żuje dobrodelne ustanove iz 154 dr┼żav. V svetovni mre┼żi Karitas danes deluje ve─Ź kot milijon prostovoljcev in sodelavcev, od tega ve─Ź kot 9.000 tudi v Sloveniji.

Leto┼ínjo skup┼í─Źino zaznamuje praznovanje 60-letnice te mednarodne organizacije, ki jo je 1951 ustanovil kardinal Montini, poznej┼íi pape┼ż Pavel VI. (1958–1963). Pape┼ż Janez Pavel II. je leta 2004 Caritas Internationalis podeli javno pravni kanoni─Źni status, s ─Źimer jo je ┼íe posebej zavezal k udejanjanju kr┼í─Źanske ljubezni in dobrote ter pomo─Źi vsakemu ─Źloveku v stiski.

»Caritas, nova pesem narodov Gospodu, ki je naredil ─Źudovita dela ljubezni,« so bile uvodne besede kardinala Tarcisija Bertoneja, dr┼żavnega tajnika Svetega sede┼ża, ki je predsedoval zboru ┼ítevilnih ┼íkofov in duhovnikov med otvoritveno ma┼ío v nedeljo, 22. maja 2011 zve─Źer na za─Źetku zasedanja generalne skup┼í─Źine Caritas Internatinalis.

V ponedeljek, 23. maja 2011 so se predstavili na novo izvoljeni ─Źlani izvr┼íilnega odbora in drugih organov Caritas Internationalis. Predstavili so predloge za spremembo statuta in drugih pomembnih aktov organizacije. Danes dopoldne so bile na programu predstavitve zaklju─Źnega poro─Źila ter strate┼íkega in finan─Źnega na─Źrta, v popoldanskem ─Źasu pa potekajo volitve novega predsednika Caritas Internationalis.

Poro─Źilo je pripravil Alojzij ┼átefan s Slovenske Karitas.